#ЗАЕДНО

Нека работим върху свързването и разбирането!
Да работиме на поврзување и разбирање!

Решение

КБМП нуди решение за
надминување на проблемите помеѓу двете држави.

КБМП предлага решение за
преодоляване на проблемите между двете страни.

ВЕСТИ / НОВИНИ

Проект за можните модели за културно помирување меѓу македонското и бугарското општество

Проект за можните модели за културно помирување меѓу македонското и бугарското општество

Институт за општествени и хуманистички науки (ИОХН) од Скопје, во партнерство со Словачката академија на науки, Фондацијата за хуманистички и општествени истражувања – Софија, Res Publica Фондација – Варшава, Институт за модерен развој – Прага и Институтот за...

Врабчев: Отворањето на „Никола Вапцаров“ е дел од Пандорината кутија со бескрајни реципрочни барања

Врабчев: Отворањето на „Никола Вапцаров“ е дел од Пандорината кутија со бескрајни реципрочни барања

Истите играчи кои не сакаат да бидеме во добри односи ја играат оваа игра со години – менувајќи ги предизвиците. Очигледно е дека резултатите од ова не се во корист на Бугарија, Македонија или ЕУ. Пред сè, амбициите на Вучиќ да го врати влијанието на Србија во...

Францускиот амбасадор во Бугарија: Париз не вршеше притисок врз Бугарија во спорот со РС Македонија (ВИДЕО)

Францускиот амбасадор во Бугарија: Париз не вршеше притисок врз Бугарија во спорот со РС Македонија (ВИДЕО)

Франција направила нов, компромисен предлог кон Бугарија и Северна Македонија за решавањето на спорот за ветото. Тој не се разликува од првото и целосно ги штити правата на малцинствата во Заедницата, вклучувајќи ги и Бугарите. Ова во специјалното интервју за „Добро...

СТАВ / ПОЗИЦИЯ

КБМП: Неодложно успокојување на односите меѓу Бугарија и Македонија и изолирање на луѓе и организации кои не сакаат добрососедки односи

КБМП: Неодложно успокојување на односите меѓу Бугарија и Македонија и изолирање на луѓе и организации кои не сакаат добрососедки односи

Во врска со засилувачките обиди да бидат минирани односите меѓу двете земји и претстојното чествување на годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, ние од Клубот за бугарско-македонско пријателство повикуваме на мирно одбележување на оваа годишнина! Настојуваме владите...

КБМП: Незабавно успокояване на отношенията между България и Македония и изолиране на хора и организации, които не желаят добросъседски отношения

КБМП: Незабавно успокояване на отношенията между България и Македония и изолиране на хора и организации, които не желаят добросъседски отношения

Във връзка със засилващите се опити да бъдат взривени отношенията между двете страни и настъпващото честване на годишнината от раждането на Гоце Делчев, Клуба за българо македонско приятелство призоваваме към мирно отбелязване на тази годишнина! Настояваме...

Проф. Ќосев: „Македонскиот јазик“ не е дијалект на бугарскиот (ВИДЕО)

Проф. Ќосев: „Македонскиот јазик“ не е дијалект на бугарскиот (ВИДЕО)

Jас велам, дека од различни говори на населението на Балканскиот Полуостров, кое долго време се нарекувало со етнонимот „бугарски“, тоа е вистина, произлегле заедници со различни историски судбини, протекле процеси на различно формирање на литературни јазици, на...

ПРЕС

ПОЗИЦИЯ на българската секция от Клуба за българо-македонско приятелство за македонският език

ПОЗИЦИЯ на българската секция от Клуба за българо-македонско приятелство за македонският език

С настоящото бихме искали да изразим отношението си към документа на МВнР, който изрично подчертава, че България продължава да не признава македонския език. Според нас подобна декларация ненужно усложнява и пречи на процеса на сближаване между Република България и...

Нашиот клуб нуди само позитивност и пријателство. Време е граѓанските општества да се обединат за да создадат заедничка иднина за наредните генерации.

Нашият клуб не предлага нищо друго освен позитивизъм и приятелство. Време е гражданските общества да се обединят, за да създадат общо бъдеще за следващите поколения.