Проект за можните модели за културно помирување меѓу македонското и бугарското општество

Проект за можните модели за културно помирување меѓу македонското и бугарското општество

Институт за општествени и хуманистички науки (ИОХН) од Скопје, во партнерство со Словачката академија на науки, Фондацијата за хуманистички и општествени истражувања – Софија, Res Publica Фондација – Варшава, Институт за модерен развој – Прага и Институтот за...
Врабчев: Отворањето на „Никола Вапцаров“ е дел од Пандорината кутија со бескрајни реципрочни барања

Врабчев: Отворањето на „Никола Вапцаров“ е дел од Пандорината кутија со бескрајни реципрочни барања

Истите играчи кои не сакаат да бидеме во добри односи ја играат оваа игра со години – менувајќи ги предизвиците. Очигледно е дека резултатите од ова не се во корист на Бугарија, Македонија или ЕУ. Пред сè, амбициите на Вучиќ да го врати влијанието на Србија во...
Францускиот амбасадор во Бугарија: Париз не вршеше притисок врз Бугарија во спорот со РС Македонија (ВИДЕО)

Францускиот амбасадор во Бугарија: Париз не вршеше притисок врз Бугарија во спорот со РС Македонија (ВИДЕО)

Франција направила нов, компромисен предлог кон Бугарија и Северна Македонија за решавањето на спорот за ветото. Тој не се разликува од првото и целосно ги штити правата на малцинствата во Заедницата, вклучувајќи ги и Бугарите. Ова во специјалното интервју за „Добро...
Прв дигитален теле-мост

Прв дигитален теле-мост

На 03.05.2022 година, вторник во 11.00 часот, во прес-клубот на БТА – Софија и Институтот за социјални науки – Скопје се одржа првиот дигитален теле-мост на македонски и бугарски интелектуалци, општественици, новинари и претприемачи, на кој беше објавена Заедничка...