КБМП: Неодложно успокојување на односите меѓу Бугарија и Македонија и изолирање на луѓе и организации кои не сакаат добрососедки односи

КБМП: Неодложно успокојување на односите меѓу Бугарија и Македонија и изолирање на луѓе и организации кои не сакаат добрососедки односи

Во врска со засилувачките обиди да бидат минирани односите меѓу двете земји и претстојното чествување на годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, ние од Клубот за бугарско-македонско пријателство повикуваме на мирно одбележување на оваа годишнина! Настојуваме владите...
КБМП: Неодложно успокојување на односите меѓу Бугарија и Македонија и изолирање на луѓе и организации кои не сакаат добрососедки односи

КБМП: Незабавно успокояване на отношенията между България и Македония и изолиране на хора и организации, които не желаят добросъседски отношения

Във връзка със засилващите се опити да бъдат взривени отношенията между двете страни и настъпващото честване на годишнината от раждането на Гоце Делчев, Клуба за българо македонско приятелство призоваваме към мирно отбелязване на тази годишнина! Настояваме...
Проф. Ќосев: „Македонскиот јазик“ не е дијалект на бугарскиот (ВИДЕО)

Проф. Ќосев: „Македонскиот јазик“ не е дијалект на бугарскиот (ВИДЕО)

Jас велам, дека од различни говори на населението на Балканскиот Полуостров, кое долго време се нарекувало со етнонимот „бугарски“, тоа е вистина, произлегле заедници со различни историски судбини, протекле процеси на различно формирање на литературни јазици, на...
Дечев:  Само од добро воспитание, не од филолошки знаења, јазикот треба да го нарекуваш „македонски“

Дечев: Само од добро воспитание, не од филолошки знаења, јазикот треба да го нарекуваш „македонски“

На Генчовска главата и е толку празна (без извинување) што веќе откако колата и онака се превртела, наместо да каже еднаш „Бугарија ќе направи еднострана изјава за јазикот“, таа постојано повторува „Не признаваме македонскиот јазик“, „Не сме признале македонски јазик“...
Советник на претседателот Желев: Македонија не е единствена против францускиот предлог (ВИДЕО)

Советник на претседателот Желев: Македонија не е единствена против францускиот предлог (ВИДЕО)

Ако погледнеме во поголем маштаб, воопшто не требаше да се стига до тука, јас сум приврзаник на тоа, дека воопшто не требаше да има вето. Тоа создаде исклучително лоша општествена средина во двете земји. Ова го коментираше во студиото на Euronews Bulgaria доц. Михаил...