Истите играчи кои не сакаат да бидеме во добри односи ја играат оваа игра со години – менувајќи ги предизвиците. Очигледно е дека резултатите од ова не се во корист на Бугарија, Македонија или ЕУ. Пред сè, амбициите на Вучиќ да го врати влијанието на Србија во Македонија е од корист за Русија, која има за цел да ги дестабилизира ЕУ и регионот, и на крајот нивните алатки, националистичките сили со антиевропско убедување во двете земји, вели за „Локално“, бугарскиот аналитичар од фондацијата „Татковина“ и член на Клубот на Бугарско-македонско приjателство Андреј Врабчев во однос на отворањето на македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград.

Според него, во овој сојуз практично учествува и партијата ВМРО-БНД, која стои зад Петар Колев, лидерот на самопрогласените претставници на македонските Бугари, како што вели Врабчев, без чија интервенција работите немаше да стигнат до тука.

-Да потсетиме дека еден од нив беше и претседателот на несреќниот клуб Иван Михајлов. Проблемите започнаа токму од нивното инсистирање за вклучување во Уставот при посетата на претседателот Радев, а потоа тој го наметна вклучувањето на Бугарите во македонскиот устав како услов за Македонија. Состојба што ја нема ниту во рамковната позиција. Исто така, добро е да се знае дека еден од овие „македонски“ Бугари е родум од Бугарија и се школувал во Скопје како бугарски Македонец и дете на членови на ОМО Илинден-Пирин. Последователните огледални потези на ОМО, медиумската дискусија меѓу нивниот претставник и претставникот на „Бугарите“ во Македонија јасно го покажа обидот да се претстават проблемите, барањата и јавниот товар на двете групи како исти. Да не заборавиме дека адвокатот на ОМО Илинден-Пирин е никој друг туку Менкиновски, појаснува Врабчев.

Още по темата / Уште по темата:  Францускиот амбасадор во Бугарија: Париз не вршеше притисок врз Бугарија во спорот со РС Македонија (ВИДЕО)

Тој истакнува дека така се отвори Пандорината кутија за овие, како што ги опишува, бескрајни реципрочни барања и потези.

-Тие нема да престанат се додека двете страни, заедно со нивните служби, не почнат да ги отстрануваат од своите односи не само поранешните кадри на комунистичките служби, но и лицата кои работат за лична или партиска корист како и оние кои работат за службите на Србија и Русија, рече Врабчев.